Artikel asal dan gambar sepenuhnya dari bicarakata.com

Sandakan adalah bandar kedua terbesar di Sabah. Bandar ini merupakan pintu masuk ke pelbagai destinasi eko di Sabah. Berdekatan Sandakan anda boleh menemui pusat pemulihan orang utan Sepilok, tarikan pelancong yang sangat popular di Sabah. Tempat-tempat menarik lain yang berdekatan dengan Sandakan adalah Gua Gomantong, Sungai Kinabatangan, Tempat Perlindungan Monyet Labuk Bay Proboscis, Turtle Island dan tempat berjalan kaki kanopi yang sangat panjang di Rainforest Directory Centre.

Turtle Island Park

Turtle Island Park terletak 40 km di utara Sandakan di Laut Sulu dan terdiri dari Selingan, Bakungan Kecil dan pulau Gulisan. Taman ini merupakan tempat yang selamat untuk  penyu yang terancam dan memberi kesempatan untuk melihat penyu naik ke darat. Selingan, pulau terbesar, menempatkan ibu pejabat taman, penetasan penyu, penginapan pelancongan dan kemudahan asas. Dua pulau yang lain adalah lebih kepada aktiviti pemuliharaan.

Penyu akan naik ke darat selepas senja, jadi waktu malam adalah waktu yang terbaik untuk melihat penyu bertelur dan sebaiknya elakkan daripada menggunakan kamera yang ada flash. Ini akan mengganggu penyu penyu tersebut.

Penyu bertelur sepanjang tahun, tetapi masa terbaik untuk menuju ke sana adalah antara bulan Julai dan Oktober ketika laut lebih tenang. Perhatikan koleksi telur, penandaan penyu dan melepaskan anak penyu ke dalam laut.

Pulau Lankayan

Pulau kecil seperti permata di Laut Sulu,Lankayan telah diisytiharkan sebahagian daripada Kawasan Perlindungan Marin yang besar untuk mengamalkan konsep eko-pelancongan. Pulau ini dikelilingi oleh pantai berpasir putih yang tiada tandingannya, menawarkan penginapan yang elegan dan indah di semua 23 chalet pinggir laut laut yang luas.

Pulau Lankayan ini adalah kawasan yang sesuai untuk mencari ketenangan dan ia juga mempunyai kawasan menyelam yang cantik. Pada musim dari bulan Mac hingga Mei, whale shark boleh dilihat disini,ini adalah ‘dream date’ bagi mereka yang suka menyelam.

Di Lankayan, salah satu tempat menyelam yang paling popular ialah Jaw Fish Lair yang hanya 4 hingga 5 minit perjalanan menaiki bot dari jeti Lankayan. Kebiasannya yang boleh dlihat adalah rahang ikan raksasa itu sendiri, kerapu, ikan anemone, fusilier dan nudibranches. Yang jarang dilihat termasuk blue ribbon eel, ghost pipe fish (bermusim), juvenile cat fish, peacock mantis shrimp, dan penyu. Lankayan mempunyai lebih daripada 32 lokasi menyelam termasuk 2 bangkai kapal dan kebanyakan kawasan menyelam adalah beberapa minit menaiki bot dari jeti.

Gua Gomantong

Terdapat dua kompleks gua – Simud Hitam (Gua Hitam) berketinggian hingga 90 meter dan Simud Putih (Gua Putih), di mana sarang yang lebih berharga ditemui. Simud Hitam berjarak lima minit berjalan kaki dari pusat pendaftaran. Disini terdapat boardwalks yang memberikan kemudahan untuk meneroka di kawasan ini.

Di dalam gua ini terdapat juga burung gagak (dari mana sarang dikumpulkan) dan kelawar. Di luar gua, burung lain seperti serpent eagles, bat hawks dan kingfishers boleh dilihat. Anda juga boleh melihat orang utan dikawasan ini.

Selamat Bercuti!

Artikel asal dan gambar sepenuhnya dari bicarakata.com

0 Shares:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like